En man håller en kurs utomhus

Häng med på våra kurser och guidade turer

Vi erbjuder kurser och guidade vandringar med berättelser för både mindre och större grupper som anordnas av oss själva eller våra samarbetspartners.

Personlig guidning

Vi har stor lokalkännedom och flera personer med djupa kunskaper om både natur och kultur som kan erbjuda guidningar i området. För grupper kan vi också ordna privata guidningar.

SkogsOla

Jag heter Olov Henriksson, SkogsOla, är natur- och kulturguide med skogsfinska rötter. Jag berättar gärna om skogens olika rum och dess flora och fauna. Men även om de ekologiska sambanden och om hur allt hänger ihop i naturen. Förutom den unika skogsfinska kulturen kan jag också berätta om skogsbruket och lantbruket genom historien. Om hur människorna levde i, av och med skogen i området. Berättelser ur det verkliga livet, likväl som skrönor och myter, ger en bild av livet i Finnskogen under en tidsresa över fyra sekler.

Ulrika Jäger

Jag heter Ulrika Jäger, Lövjerskan, jag är etnolog och har intresserat mig särskilt för genus, folktro och folkmedicin. Under 2021 utbildade jag mig till Skogsguide med inriktning på Finnskogens natur och kultur på Klarälvdalens Folkhögskola. Natur och kultur har följt mig som en röd tråd genom hela mitt liv och jag berättar om uråldrig kunskap och hur den kan användas idag. Mina rötter är i Värmland och Finnskogen, här finns egentligen allt det jag verkat för och studerat i hela mitt liv: natur, kultur och magi. Läs mer om mig på min hemsida.

Kontakta oss
Olov Henriksson076-793 66 95skogs_ola@live.se
Ulrika Jäger070-235 31 34ulrika.etnologen@gmail.com

Kurser

Mattila erbjuder bra boende, mat och en stillhet som är en perfekt inramning för kurser året om.  I våra kurser tar vi vara på naturen och samvaron och beakar både kropp och själ. Vi erbjuder bland annat kurser med fokus på yoga, chigong, matupplevelser, Finnskogens historia och vandring.

Alla planerade kurser och guidade turer hittar du i vår evenemagskalender.

Intresserad av skidlektion?

Läs mer under sidan längdskidor.

Kurser arrangerade av Mattila Natur- och Kulturförening finansieras med medel från Leader Växtlust Värmland och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.