Personer pratar vid kassan

Hur driver man en restaurang som ligger mitt på skogen hållbart?

Vi skall klara av att ge god service året runt till allt från sportlovsfirande familjer till enstaka besökare under stilla perioder. Vi behöver också hitta vår egen identitet utifrån platsen. Här spirar idag en vilja att knyta samman dåtid, nutid och framtid som jag och alla vi som är engagerade i Mattila vill bli en del av.

Mattila är präglat av det skogsfinska och förmågan att leva av det naturen ger, samt respekten för råvaran och förmågan att hitta försörjning i det karga. Därför så vill jag som kökschef ta ut en ny riktning för restaurangen.

Vi skall låta oss inspireras av skogsfinnarna och det som går att finna lokalt, som odlas och det som föds upp på Finnskogen. Kreativiteten skall få ta plats. Det blir nutida tolkningar för dagens smaklökar men också klassiska Motti med fläsk. Vi kommer skapa ett erbjudande för olika behov som kommer utvecklas över tid. Vi ska i vår börja odla svedjerovor, plocka granskott, göra vår egna björksirap och utveckla lokala samarbeten med uppfödare, odlare och tillverkare.

Restaurangen måste ta rätt betalt. Gott hantverk kostar, i alla led. Jag vill att de som odlar, plockar och föder upp ska kunna utveckla sina verksamheter för en levande Finnskog. Så det kommer kosta lite mer att äta på Mattila restaurang men i gengäld vet du som gäst att de råvaror som ligger på tallriken/fatet är av högsta kvalitet och du kommer få möjlighet att smaka på Finnskogen i nutida tolkningar.

Vad är skogsfinsk mat?

Ett exempel på skogsfinsk mat är Rövarstek som ursprungligen är en finsk maträtt av fettrikt kött såsom vilt, får eller svin som tillretts i en kokgrop. En kokgrop är en underjordisk ugn med heta stenar, ovanpå dessa läggs den mat som skall tillredas. Sedan täcks gropen med jord och torv.

Tillredningsmetoden har förhistoriska anor och har i huvudsak varit jägarnas sätt att laga sin mat. Att den fått namnet rövarstek är enligt sägnen för att rövare i skogen passade på att tillaga sin mat under brasan de tände för att värma sig.

Jag gör en modern version där jag marinerar köttet i två dygn i bl.a mörk öl och istället för att tillaga det i en Kokgrop så tillagar jag det i en gjutjärnsgryta på låg värme i ugn c:a 7-8tim. Därefter gör jag en sås på spadet/marinaden och serverar det med en skrädmjölsbaguette

Vad serveras här?

Fryst ”Matlåda”

Som bas erbjuder jag mat som alltid går att få köpa på plats. En helt vegetarisk rätt, en lakto-ovo vegetarisk pirog och en klassisk kötträtt inspirerad av Skogsfinnarna. Dessa frysta rätter värmer man upp själv i sin stuga. På så vis får vi inget svinn och du kan alltid få en god rätt när du så önskar.

Trerätters meny

För att förhöja upplevelsen så kommer det även finnas en trerätters meny i säsong som tar sin utgångspunkt i det skogsfinska men som också tänker lokalt, hållbart och nutida. Denna meny bokas och betalas i förväg, så att vi alla i kedjan vet hur mycket som kommer att gå åt vid varje tillfälle.

Större sällskap? Fest eller konferens?

För större sällskap så kan vi ordna en buffé eller skapa unika upplevelser. Där kan man som gäst komma med egna önskemål efter tillfälle. Kontakta mig för att få en offert.

Vi har fullständiga rättigheter, och ett smalt men attraktivt utbud av öl och vin. Totalt har vi 70 sittplatser.

Varmt välkommen som gäst!

Carl Jorander, Kökschef