Johula på sommaren

Sevärdheter & Utflyktsmål

Finnskogen och finnkulturen

Mattila är en del av Finnskogen med ett stort kulturellt arv. Tack vare detta finns det gott om intressanta sevärdheter som definitivt är värda ett besök.

Plaser värda ett besök

Här kan läsa om intressanta platser i närheten av Mattila och hur långt det är att ta sig till dessa platser bästa gångväg eller bilväg.

Kvarts är ett av våra vanligaste mineral (kiseldioxid SiO2, hårdhet 7/10). Det förekommer i naturen som sand och som bergarten ”kvartsit”. Kvarts kan bilda sexkantiga kristaller som är alltifrån färglösa till rosa till lila och används ofta som smyckestenar. Det är ovanligt att hitta stora block i naturen som det i Mattila. Många söker sig dit för att avnjuta naturens magiska nycker och för en stunds kontemplation.

Högst uppe på Mattilamäki ligger MaLink, en helig plats med grillplats att samlas kring. Nedanför ligger torpet Mellanbråten som är ett av de få bevarade torpen från 1800-talet.

Vid sidan av vägen på väg upp på Mattilamäki hittar du en Hyperitsten. Hyperiten är basisk beroende på innehållet av bl.a. kalcium och magnesium och dessutom lättvittrad. I kombination med rörligt markvatten (sluttning) och bra lokalklimat blir resultatet en ypperlig jordmån med rik flora.

Ingen tillfällighet att Sveriges högsta gran (49,4m) finns i Värmland på hyperitmark. På Joholaberget finns granar på 33m, trots att växtplatsen ligger 500 m.ö.h.

Ett torp drygt 1 km från Mattila där Jussi-Kajsa bodde som vuxen i mer än 50 år. Läs mer om Jussi-Kajsa under hennes personporträtt på sidan ”Mattila & Finnskogen”.

Gården Juhola, en liten promenad, drygt 1km öster om Mattila är av länstyrelsen (2001) utsedd till kulturreservat som exempel på typisk skogsfinsk kultur i Sverige. Här samsades myten och verkligheten. Hemmanet Multtjärn (numera Alakyla) togs upp cirka år 1640 och brukades senare av familjen Oinonen.

Gården delades senare upp i tre delar; Alakyla, Mattila och Juhola. Juha Eriksson Oinonen byggde Juhola, Juhas gård. Den drevs fram till slutet av 1930-talet av Jussi Jonsson Oinonen och hans syskon med dagsverken av Niittaho Jussi m.fl. Verksamheten på gården var omfattande.

Enligt Tidningen Värmlandskultur (Värmlands Museum) stammar Selma Lagerlöf, Erik Gustav Geijer och Essaias Tegnér från släkten Oinonen. Från höjden öster om tunet är utsikten milsvid. Gården är idag i privat ägo.

Brännberget är högsta punkten i omgivningarna och tillhandahåller milsvid utsikt. Det ligger 3,5 kilometer nordväst om Mattila mätt fågelvägen. Hit går vandringsleder och skidspår går i närheten av tornet på vintern.

Purala är en stor finngård som består av två delar. Huset har många fönster, samt en övervåning, vilket är ovanligt. I rökstugan finns servering.

Abborttjärnsbergs Finngård ligger i ett naturreservat kring en av de sista fasta bosättningarna på Finnskogen. Rökstugan är öppen för vandrare och går bra att övernatta i.

Längs vägen mellan Röjden och Svullrya vid riksgränsen finns minnesstenen Rantalla. Stenen är rest till minne av de släkter som bodde på Finnskogen.

Vid byn Röjden finns många spännande saker att upptäcka. Bland annat korset i marken som är känt i många generationer, Tollgravstenen där ”småfolket” sägs bo och Velgunaho med historier om polstergeist.

Fjolperstorp upptogs ca 1890 och är en karaktäristisk finnbosättning. Genom att vara ett litet torp med bevarad gårdsmiljö skiljer sig Fjolperstorp från andra finngårdar i området.

På andra sidan gränsen, i Norge, finns Finnskogtoppen SPA med simbassäng och bubbelpool. Det går att boka dag-SPA och delta på till exempel vattengympa eller yoga.

På en udde i sjön Röjden ligger den plats C-A Gottlund utsåg till att bygga en kyrka och skapa ett Finskt stift år 1821.

Svullrya är närmaste samhälle på norska sidan, sevärdheter är Leiråker trädgård och Finnetunet. I byn finns också skinnhantverkare och Åsta Holth är en känd diktare från trakten.

Lekvattnet finns Finnskogscentrum och hembyggdsgården Karmen Kynna med många bevarade byggnader.

Vindskydd

Det närmaste, och kanske finaste, vindskyddet ligger vid badplatsen vid Mulltjärn. Följ vägen mittemot Mattilamäkiinfarten ca 400 m. Det finns även ett vindskydd vid Lorttjärn där skidspåren går förbi på vintern och dit det är fint att vandra eller springa. Många fler vindskydd finns vid små sjöar och tjärnar runt om Mattila. Kom in till oss i restaurangen för fler tips om vindskydd och grillplatser eller se information från lantmäteriet på Sverigekartan (vindskydd markerade med en rosa triangel).

Badplatser

Närmast Mattila ligger Mulltjärn med en fin badplats med brygga vid den södra sidan av sjön. Där finns även ett vindskydd och grillplats. Dessutom är det fint att bada i exempelvis Boviggen och Röjden. Om du kommer in och pratar med oss i restaurangen kan vi rekommendera fler fina sjöar att bada i eller ta en utflykt till. Vi har även karta uppmärkt med badplatser och bra ställen för paddling.

Kurser & Guidade turer

Vi erbjuder även diverse kurser och guidade turer. Mer om det kan du läsa här. Välkommen!

Rökstugekvällar

Häng med på en unik upplevelse i Finnskogen. Rökstugan i Mattila är den enda i världen som eldas regelbundet.