Kvinna åker skidor förbi Brännberg

Längdskidor

Upp till 17 mil spår

Mattila är känt för sina välpreparerade skidspår. Vi har många olika slingor, både i enkel eller tuff terräng, något som passar hela familjen. Här är det perfekt att ladda upp för Vasaloppet eller bara njuta av naturen och fylla på med energi till kroppen och själen.

Vintertid har Mattila ett omfattande spårsystem för skidåkning, som sträcker sig ända in i Norge till Løvhaugen och Rotbergssjön. Vi satsar hårt på att ha välpreparerade längdspår, både för klassisk åkning och fristil och brukar ha som mest 17 mil preparerade skidspår under vintern. Skidspåren prepareras med den pistmaskin som användes för att preparera skidspåren vid Skid-VM i Falun.

Våra skidspår

Beroende på snötillgång så har vi upp till 17 mil skidspår där visa spår går till Norge. Nedan listas några exempel, klicka på dem för att läsa mer. Karta över våra skidspår kan du se på langdspar.se

Lättåkt spår i närområdet som startar på östra sidan stora vägen. Här åker du runt sjön Multtjärn och har fin utsikt över den när du åker längst med södra delen av sjön. Åkning sker medsols.

Lättåkt spår i närområdet som startar på östra sidan stora vägen. Här åker du bland annat fram till Finngården Johula och får en fin vy över området innan du fortsätter ner mot skogen och Multtjärn. Åkning sker medsols.

Lättåkt spår som tar dig över myrar och kulturella platser. Vid Juhola finngård går spåret in på gården och runt en av byggnaderna innan du fortsätter ner mot skogen och Multtjärn. Åkning sker medsols.

Rundan börjar uppför i 1,5 km därefter fin stakåkning slätt över myrarna i ett par kilometer för att avslutas med lätt utförsåkning. Rundan är start och avslutning på Mattila Ski Marathon banan och har fått sitt namn efter Makkulakojan som passeras där spåret delar på sig och de längre rundorna svänger höger.

Är sammanlänkad med Makkularundan, det delar på sig efter 3km där man svänger höger uppför Makkulabacken. Här är det brant uppför för att sedan erbjuda fin stakåkning på myrarna. Spåret passerar Lorttjärn där flera spår går samman och där det finns ett vindskydd och den lilla värmestugan Oledobba. Senare passeras även gårdarna Sibbila och Joppola vilka rundan har fått sitt namn från. Sista delen är skön nedförsåkning och man kommer återigen in på Makkularundan sista kilometrarna tillbaka till Mattila.

Efter 5km på Makkularundan + Sibbilarundan kommer man till Lorttjärn, här går tredje delen av Marathonbanan, den så kallade Brännbergsrundan. Den är lätt kuperad med mest fin stakåkning över myrar och på några platser har man fin utsikt över de norska bergen. Du åker även förbi Brännberg som har en höjd på 584 möh. Mot slutet av rundan finns ofta möjligheten att förlänga med ytterligare flera kilometer naturskön åkning, genom spåren till Norge och Løvhaugen.

Spårkort

För boende eller hyresgäster i Mattila är det fritt att använda skidspåren, men är du här över dagen ska spårkort köpas och medtages på skidturen. Spårkorten betalas i receptionen, i lådan vid spårens början, via Swish (123 233 9877) eller Wips ((0047) 4831 5240).

Spårstatus

längdspår.se kan du se en karta över skidspåren i Mattila, när de senast preparerades, banprofil, var du befinner dig samt hur långt det är mellan markerade punkter på banorna. På skidspar.se ges också fortlöpande information och spårrapporter om aktuell spårstatus.

Mattila Ski Marathon

Varje år arrangeras Mattila Ski Marathon, en tävling för både motionärer och tävlingsåkare som är seedande för Vasaloppet.

Fler vinteraktiviteter

Förutom längdskidor finns det mycket annat att göra i Mattila under vintern. Klicka här för att läsa om fler vinteraktiviteter.