Kvinna åker skidor förbi Brännberg

Milslånga skidspår i vacker miljö

Mattila är känt för sina välpreparerade skidspår. Vi har många olika slingor, både i enkel eller tuff terräng, något som passar hela familjen. Här är det perfekt att ladda upp för Vasaloppet eller bara njuta av naturen och fylla på med energi till kroppen och själen.

Vintertid har Mattila ett omfattande spårsystem för skidåkning, som sträcker sig ända in i Norge till Løvhaugen och Rotbergssjön. Vi satsar hårt på att ha välpreparerade längdspår, både för klassisk åkning och fristil och brukar ha som mest 17 mil preparerade skidspår under vintern. Skidspåren prepareras med pistmaskin.

Här nedan kan du se spårkarta, läsa mer om våra skidspår, se info om spårkort och få information om bokning av skidlektioner!

Våra skidspår

Beroende på snötillgång så har vi upp till 17 mil skidspår där vissa av våra spår går över gränsen till Norge. Nedan listas några exempel, klicka på dem för att läsa mer. Karta över våra skidspår kan du också se på langdspar.se samt i appen Vägvisare Mattila.

Östra sidan

Multtjärn Runt 3 km

Lättåkt spår i närområdet som startar på östra sidan stora vägen. Här åker du runt sjön Multtjärn och har fin utsikt över den när du åker längst med södra delen av sjön. Åkning sker medsols.

Bennanahorundan 4 km

Bennanahorundan 4 km
Lättåkt spår i närområdet som startar på östra sidan stora vägen. Här åker du bland annat fram till Finngården Johula och får en fin vy över området innan du fortsätter ner mot skogen och Multtjärn. Åkning sker medsols.

Dronning Sonjas Runde 5 km

Lättåkt spår som tar dig över myrar och kulturella platser. Vid Juhola finngård går spåret in på gården och runt en av byggnaderna innan du fortsätter ner mot skogen och Multtjärn. Åkning sker medsols.

Juhola T/R 3 km

Kortaste vägen till Juhola Finngård når du genom att starta på Bennanahorundan och sedan ta samma väg tillbaka. Sträckningen är enkel skidåkning och svagt kuperad med några små kullar längs vägen.

Badplatsen/Hultbergsvägen T/R 6 km

Svagt kuperat spår och enkel skidåkning, passar nybörjare. Vid Badplatsen (efter 700 m) finns vindskydd och grillplats. Parkering kan ske vid vägens början (mitt i mot bilvägen upp till MattilaMäki.

Västra sidan

Makkularundan 6 km

Rundan börjar uppför i 1,5 km därefter fin stakåkning slätt över myrarna i ett par kilometer för att avslutas med lätt utförsåkning. Rundan är start och avslutning på Mattila Ski Marathon banan och har fått sitt namn efter Makkulakojan som passeras där spåret delar på sig och de längre rundorna svänger höger.

Sibbilarundan 8 km (totalt 14 km från Mattila)

Är sammanlänkad med Makkularundan, det delar på sig efter 3km där man svänger höger uppför Makkulabacken. Här är det brant uppför för att sedan erbjuda fin stakåkning på myrarna. Spåret passerar Lorttjärn där flera spår går samman och där det finns ett vindskydd och den lilla värmestugan Oledobba. Senare passeras även gårdarna Sibbila och Joppola vilka rundan har fått sitt namn från. Sista delen är skön nedförsåkning och man kommer återigen in på Makkularundan sista kilometrarna tillbaka till Mattila.Spårprofil 14km

Brännbergsrundan 7.7 km (totalt 21 km från Mattila)

Efter 5km på Makkularundan + Sibbilarundan kommer man till Lorttjärn, här går tredje delen av Marathonbanan, den så kallade Brännbergsrundan. Den är lätt kuperad med mest fin stakåkning över myrar och på några platser har man fin utsikt över de norska bergen. Du åker även förbi Brännberg som har en höjd på 584 möh. Mot slutet av rundan finns ofta möjligheten att förlänga med ytterligare flera kilometer naturskön åkning, genom spåren till Norge och Løvhaugen.

Gränsspåret 11 km (totalt 32 km från Mattila)

Gränsspåret nås via Mattila Ski Marathon-banan eller Lövhaugen. Spåret går i terrängen över vackra myrmarker och är relativt flackt. Spåret prepareras vid rik snötillgång med pistmaskin eller spårkälke.

Løvhaugen & Rotbergsjøen 9 km (totalt 41 km från Mattila)

En runda på Norska sidan som passerar förbi byarna Løvhaugen & Rotbergsjøen (vid dessa platser kan du också parkera), ansluter till Gränsspåret. Går i terrängen samt på skogsbilvägar och prepareras vid rik snötillgång med pistmaskin eller spårkälke. Platt och småkuperat.

Abborrtjärnsbergsvägen + anslutning MattilaMäki

Abborrtjärnsbergsvägen når du via parkering vid spårets start/slut eller genom anslutningsspår från MattilaMäki. Spåret lutar svagt uppför hela vägen till Lorttjärn (ca 3,5 km) där det är passar perfekt att stanna för en fika. Ibland finns även ytterligare stickvägar preparerade från denna väg.

Spårkort

För boende eller hyresgäster i Mattila är det fritt att använda skidspåren, men är du här över dagen ska spårkort köpas och medtages på skidturen. Spårkorten betalas i receptionen eller i lådan vid spårens början, via Swish (123 233 9877) eller Wips ((0047) 4831 5240). Ska du köpa vecko- eller säsongskort måste du lösa ut det i receptionen.

VariantPris
Dagkort100 kr
Veckokort450 kr
Säsongskort900 kr
Barn upp till 12 årGratis
Ungdom 13-18 år50% rabatt

Priserna gäller med reservation för ändringar.

Spårstatus

längdspår.se kan du se en karta över skidspåren i Mattila, när de senast preparerades, banprofil, var du befinner dig samt hur långt det är mellan markerade punkter på banorna. På skidspar.se ges också fortlöpande information och spårrapporter om aktuell spårstatus.

Skidlektioner

Vid utvalda tillfällen under vintern erbjuder vi skidlektioner via några av våra samarbetspartners. Håll utkik i eventkalendern och sociala medier för specifika tillfällen eller kontakta våra skidlärare som brukar vara i Mattila.

Skidlektion med Micke Åström

Micke har sin bas i Torsby och har mycket erfarenhet kring att lära ut skidteknik till både nybörjare och mer erfarna åkare. Han är certifierad skidcoach genom Svenska Skidförbundet. Micke kan komma till Mattila och hålla privatlektioner eller lektioner för grupper fredag-söndag de flesta veckor men du kan även boka in lektioner för grupper/sällskap på kvällar under vardagar. Kontakta Micke för att se om han är tillgänglig när du besöker Mattila!

Lektion eller läger med PT Ullis

PT Ullis är i Mattila flera veckor under vintern och kan då erbjuda lektioner till enskilda åkare eller grupper. Hon har annars sin bas i Göteborg men ordnar flera läger i Mattila både under vintern och sommaren. Läs mer om PT Ullis på hennes hemsida och boka gärna in en lektion när hon är på plats i Mattila. Vi publicerar datum då hon är tillgänglig i eventkalendern och på sociala medier.

En härlig film från en av våra besökare!