Ta med hela familjen på härliga naturupplevelser

I Mattila finner du naturupplevelser för hela familjen. Oavsett om ni vill vandra, cykla, åka längdskidor, fiska eller bada går det att anpassa aktiviteterna så att det passar hela familjen. Välkommen att upptäcka vad Mattila har att erbjuda er!

Vandring

För de allra yngsta har vi den 1 km långa vandringsleden Trollstigen. Den startar vid skidstadion och går upp på berget mot Mattilamäki. Längs vandringen finner du små troll som bor i den gamla granskogen.

För äldre barn och ungdomar som klarar av lite längre vandringar har vi flera alternativ att välja mellan. Den kortaste är den fina vandringen runt sjön Multtjärn på 2 km, perfekt att stanna för ett dopp eller en grillpaus när man passerar badplatsen halvvägs. Men det finns också flera vandringsleder upp till flera mil långa.

Bad & fiske

Runt om Mattila finns det mängder med små mysiga sjöar och vattendrag som passar både för bad och fiske. Den närmsta badsjön är Multtjärn som bara ligger en kort promenad från Mattila, här finner du stand, brygga och grillplats. Men det är också väldigt fint att bada i Röjden, Rotbergsjøen och Boviggen för att nämna några. Området är också ett populärt fiskeområde, i flera av sjöarna och vattendragen krävs fiskekort. Kom ni till oss i restaurangen så berättar vi mer!

Grillplatser

I närområdet har vi flera bålpannor som som man kan använda för att grilla, men det finns också flera grillplatser och vindskydd längs våra vandringsleder och skidspår. Du hittar kartor på denna sida samt i appen Vägvisare Mattila, eller fråga oss i resturangen.

Längdskidor

För de yngsta kör vi ofta upp ett kort spår på skidstadion, annars är en perfekt utflykt med familjen att åka till Juhola eller Multtjärn, båda flackare och kortare spår som går att anpassa efter nivå. För de mer erfarna barnen och ungdomarna kan man åka på våra mer kuperade skidspår på Mattila Ski Marathon-banan. Välj mellan 6, 14 eller 21 km, eller ännu längre. Många tar sig en tur till vår värmestuga och grillplats vid Lorttjärn med medhavd fika eller lunch, hit är det mellan 3 – 5 km enkel väg beroende på vilket spår man väljer. Vi erbjuder uthyrning av längdskidor även till barn!

Pulka & snölek

Mattila är ett paradis för pulkaåkare. Det finns många olika backar att välja på. Många åker i sluttningen bakom restaurangen vid de äldre stugorna. Men det går att hitta många fler backar att åka i. Dessutom kan man låna våra Österrikiska kälkar helt gratis. Vi har även dragpulkor av äldre modell för uthyrning. Det är även fritt fram att bygga snögrottor och snögubbar i området!

Sevärdheter & utflyktsmål

Det finns även många spännande sevärdheter och utflyktsmål på Finnskogen. Många platser har spännande berättelser som både barn och vuxna tycker är intressanta. Vi har samlat många platser på en egen sida men det är också ett hett tips att använda appen Vägvisare Mattila för att planera er resa och ta del av bra information.

Marjas Äventyr

Följ med Marja på en resa tillbaka i tiden till andra världskriget och återupplev hennes kamp för frihet. Marjas äventyr är en interaktiv upplevelse i naturen som blandar fysiska uppdrag med dramatiska berättelser om verkliga händelser som utspelades på gränsen mellan Sverige och Norge. Ta med familjen till Mattila och låt äventyret börja!