Entrén till restaurangen

Välkommen till
Mattilas restaurag

Hur driver man en restaurang som ligger mitt på skogen hållbart? Hur få man den att fungera?

Vi skall klara av att ge god service året runt till allt från sportlovsfirande familjer till enstaka besökare under stilla perioder. Vi behöver också hitta vår egen identitet utifrån platsen. Här spirar idag en vilja att knyta samman dåtid, nutid och framtid som jag och alla vi som är engagerade i Mattila vill bli en del av.

Mattila är präglat av det skogsfinska och förmågan att leva av det naturen ger, samt respekten för råvaran och förmågan att hitta försörjning i det karga. Därför så vill jag som kökschef ta ut en ny riktning för restaurangen.

Vi skall låta oss inspireras av skogsfinnarna och det som går att finna lokalt, som odlas och det som föds upp på Finnskogen. Kreativiteten skall få ta plats. Det blir nutida tolkningar för dagens smaklökar men också klassiska Motti med fläsk. Vi kommer skapa ett erbjudande för olika behov som kommer utvecklas över tid. Vi ska i vår börja odla svedjerovor, plocka granskott, göra vår egna björksirap och utveckla lokala samarbeten med uppfödare, odlare och tillverkare.

Restaurangen måste ta rätt betalt. Gott hantverk kostar, i alla led. Jag vill att de som odlar, plockar och föder upp ska kunna utveckla sina verksamheter för en levande Finnskog. Så det kommer kosta lite mer att äta på Mattila restaurang men i gengäld vet du som gäst att de råvaror som ligger på tallriken/fatet är av högsta kvalitet och du kommer få möjlighet att smaka på Finnskogen i nutida tolkningar.

Vad serveras här?

Fryst ”Matlåda”
Som bas erbjuder jag mat som alltid går att få köpa på plats. En helt vegetarisk rätt, en lakto-ovo vegetarisk pirog och en klassisk kötträtt inspirerad av Skogsfinnarna. Dessa frysta rätter värmer man upp själv i sin stuga. På så vis får vi inget svinn och du kan alltid få en god rätt när du så önskar.

Trerätters meny
För att förhöja upplevelsen så kommer det även finnas en trerätters meny i säsong som tar sin utgångspunkt i det skogsfinska men som också tänker lokalt, hållbart och nutida. Denna meny bokas och betalas i förväg, så att vi alla i kedjan vet hur mycket som kommer att gå åt vid varje tillfälle.

Större sällskap? Fest eller konferens?
För större sällskap så kan vi ordna en buffé eller skapa unika upplevelser. Där kan man som gäst komma med egna önskemål efter tillfälle. Kontakta mig för att få en offert.

Vi har fullständiga rättigheter, och ett smalt men attraktivt utbud av öl och vin. Totalt har vi 70 sittplatser.

Varmt välkommen som gäst!

Carl Jorander, Kökschef

Öppettider

Restaurangen har inga fasta öppettider. Vi öppnar upp vid bokningar. Frysta matlådor kan du dock alltid köpa, kontakta oss om du inte hittar oss på plats i restaurangen!

Bokning

Våra menyer bokas och betalas i förskott. Kökschef är Carl Jorander, ring eller maila för bokningsförfrågan.

070-2541834
restaurangen@mattila.se

Vad är skogsfinsk mat?

Ett exempel på skogsfinsk mat är Rövarstek som ursprungligen är en finsk maträtt av fettrikt kött såsom vilt, får eller svin som tillretts i en kokgrop. En kokgrop är en underjordisk ugn med heta stenar, ovanpå dessa läggs den mat som skall tillredas. Sedan täcks gropen med jord och torv.

 

Tillredningsmetoden har förhistoriska anor och har i huvudsak varit jägarnas sätt att laga sin mat. Att den fått namnet rövarstek är enligt sägnen för att rövare i skogen passade på att tillaga sin mat under brasan de tände för att värma sig.

 

Jag gör en modern version där jag marinerar köttet i två dygn i bl.a mörk öl och istället för att tillaga det i en Kokgrop så tillagar jag det i en gjutjärnsgryta på låg värme i ugn c:a 7-8tim. Därefter gör jag en sås på spadet/marinaden och serverar det med en skrädmjölsbaguette

Meny

Följande erbjuder vi våren och sommaren 2022. 

All mat (förutom den vi serverar fryst) bokas och betalas i förskott, ändringar ska senast meddelas en vecka innan man kommer och detta då våra varuleverans sker på Torsdagar.

Frysta matlådor

Förbokade sällskap

  • Buffé Offert

    Buffé kan ordnas för sällskap på +20 personer. Önskemål om mat diskuteras med mig sen får ni en offert på pris i förhållande till den mat ni önskar.


  • Kalakukko 1200 kr / 1500 kr

    Inbakat rågbröd med rökt sidfläsk, rödingfilé och kålrot. Pris för en hel Kalakukko, 10-12 personer vid avhämtning / fatservering i restaurangen.

  • Motti och fläsk 160 kr

    Även här tänker jag på kvalitet samt lokalproducerat och fläsket kommer från Hemgården, Motti på skrädmjöl från Stöpafors kvarn och hos oss får du alltid rårörda värmlandslingon till.

  • Skogfinsk 3-rätters meny 445 kr

    Meny med smaker och dofter av både skog, mark och rökstuga.
 Minst 12 gäster.


    Förrätt Rökt getost från Finnskogens ost med Karl-Johan olja, skrädmjölsplätt och granbarrssylt.


    Huvudrätt: 
Helstekt innerfilé av älg. Serveras med smörstekt Tollkunno (finsk typ av bulgur) med morötter, kantareller samt friterad kålrot och lingonsås med cognac 
(lax eller stekost från Finnskogens ost som protein alternativ).
    Dessert:
 Modern version av Hillo med blåbär, lingon, piskad kärnmjölk med en touch av skrädmjöl och björksirap.

Dryck

  • Läsk & Vatten (33cl glasflaska) 30 kr

    Loka Naturell, Carlsberg 0%, Fanta, Coca Cola, Coca Cola Zero, Sprite eller Äppelmust 25cl (Olivia Eko).

Starköl

  • Arboga Original 70 kr
  • Budvar 70 kr

Rött vin

  • Vina Maipo Glas 70 kr / Flaska 260 kr
  • Tommasi Ripasso Valpollicella Flaska 470 kr
  • Bolla La Poiane Amarone Flaska 900 kr

Vitt vin

  • Vina Maipo Glas 70 kr / Flaska 260 kr
  • Ruppertsberger Riesling Flaska 400 kr
  • Patriarche Chablis Flaska 660 kr

Prosecco

  • Arcobello Flaska 470 kr

Starksprit

  • Vodka Smirnoff 20 kr/cl
  • Jack Daniels 20 kr/cl
  • Famous Grouse 20 kr/cl
  • Macallan 12yo 30 kr/cl
  • Gibson Gin 20 kr/cl
  • Braastad VSOP Cognac 30 kr/cl
  • Hennesey VS Cognac 30 kr/cl
  • Captain Morgan Spiced Gold Rum 30 kr/cl

Likör

  • Bailey 20 kr/cl
  • Grand Marnier 20 kr/cl

Nubbar/Snaps

  • Aalborg Jubileum 20 kr/cl
  • Skåne Akvavit 20 kr/cl
  • Gammeldansk 20 kr/cl
  • O.P Andersson 20 kr/cl