En person vandrar på en stig med en vandringspinne

Vandring & Löpning

Leder i naturskön miljö

Runt Mattila finns naturskön miljö och många kulturella platser som är värda ett besök. Bland annat rekommenderar vi Mulltjärnsleden, Joppolaleden, Hultbergsleden, Mattilas terrängbana, Finnskogleden, Mattilaleden, och Boviggenrundan. Se mer information om våra leder under fliken ”Leder & Kartor”.

Mattila Marsh Run

I augusti gemomförs löpartävlingen Mattila Marsh Run. 6, 14 eller 21 tuffa kilometer i 90% myr. Välkommen!

Leder & Kartor

Kartor går att köpa i butiken men vi har också samlat några kartor och tips direkt på hemsidan. 

Löparrundor

Självklart är vandringslederna också perfekt för en löpartur. Men förutom dem rekommederar vi att springa på skidspåren. Spåren går i mjuka mossar som oftast är väldigt torra och perfekt för en löparrunda i slutet av sommaren och på hösten. Här går även löpartävlingen Mattila Marsh Run. Banorna är permanent markerade med blå markeringar.

Om man vill hålla sig till hårdare underlag finns det några varianter på rundor om man springer söderut, förbi Jussi Kajsas boplats, ned mot gården Nolla där man kan vika ut till stora vägen eller fortsätta till Porrotorp och Harjo eller hela vägen ned till Hollandstorp.

Ett annat förslag är att springa österut förbi Johula och sedan följa leden ut till Bosses Bodega och sedan springa vägen nordväst längst med ån Viggan tills man kommer ut på stora vägen norr om Sörviggen.

Det är även en fin runda att följa vägarna mot Abbortjärnsberg och sedan ta sig via vandringsled eller grusvägar söderut till sjön Röjden.

Reflexbana

Med start vid parkeringen ovanför restaurangen finns en reflexbana på 2,5 km. Slingan är tufft kuperad och går upp på några olika små kullar och berg, bland annat Mattilaberget. Det är tätt markerad med reflexer hela vägen, spring eller gå med pannlampa eller ficklampa när mörkret fallit på. Mer information om reflexbanor och exakt var Mattilabergets reflexbana börjar finns på reflexbanor.com.