Kartor utspridda på golvet

Leder & Kartor

Upptäck Finnskogen

Kartor över vandringsleder, cykelleder, paddling och skidspår går att köpa i butiken i restaurangen men vi har också samlat några kartor och nyttiga länkar här.

Vandringsleder

Här finner du korta beskrivningar på några av de mest kända lederna i närheten av Mattila. Tänkt på att vissa leder är gamla och inte längre lika bra uppmärkta så en karta rekommenderas. Ett arbete med att märka upp lederna bättre pågår dock. Vill du ha tips på turer eller kortare rundor? Kom och prata med oss i restaurangen så hjälper vi dig!

Uppmärkt vandringsled på ca 2km runt sjön Multtjärn i Mattila. Karta finns att köpa i restaurangen.

Uppmärkt vandringsled på ca 7km som passerar förbi många kulturella platser och gamla torp. Leden startar i Mattila och går via Mattilamäki och Mellanbråten, till Joppola & Sibbila, vidare till Heiken och Ol-Pålsonstorp, Tennostorp och Jussitorp innan du kommer tillbaka till Mattila. Karta finns att köpa i restaurangen.

Uppmärkt vandringsled på ca 10km med start och mål i Mattila. Följer först västra sidan av Multtjärn och sedan går den längs med grusväg och stig upp på Hultberget och förbi Johola. Leden passerar flera kulturella platser. Karta finns att köpa i restaurangen.

Mattilas terrängled börjar och slutar vid skidstadion i Mattila och går samma sträckning som de klassiska skidspåren. Leden är bra markerad med blå prickar och går i största del över hängmyrar och mjukare skogsmark. En riktig naturupplevelse förbi små skogstjärnar med vindskydd och kulturella platser samt nära Brännberg med milslång utsikt. Banan går att korta av på två ställen så det blir 6km, 14km eller 21km.

En led markerad med reflexer som du hittar lätt med hjälp av ficklampa eller pannlampa. Banan går i delvis obanad terräng och i tuff kupering. Väldigt mysig att gå eller springa när mörkret fallit på. Rudan är 2.6km och börjar vid parkeringen ovanför restaurangen. Se mer på reflexbanor.com

Lång äldre led som passerar Mattila och går förbi Johula och många andra kulturella platser. Dessutom passerar du många små tjärn med vindskydd och grillplatser. Ledan sammankopplas med andra leder som Finnskogsleden och Nyskogaleden. För mer information och karta, prata med oss i restaurangen eller se leden på Sverigekartan (markerad med ljusrött).

Boviggenleden är ca 8,5km och startar vid södra änden av sjön Boviggen som ligger ca en mil öster om Mattila. Leden är gammal och ganska kuperad. Den följer en gammal liten stig genom fantastisk natur uppe på berget Byggelagangas. Mot slutet följer leden en grusväg någon kilometer innan den vänder in i skogen genom en gammal Finnbosättning. Ett tips är att ta ett dopp i Boviggen efteråt. Se leden på Strava.

En vandringsled på totalt sett 240km i gränslandet mellan Norge och Sverige, förbi bland annat de kända finngårdarna Abbortjärnsberg och Purala och naturreservatet Mulldusen. Se leden på Sverigekartan (markerad med ljusrött).

En lång led som är sammankopplad med Mattilaleden och går hela vägen till Malung. Se leden på Sverigekartan (markerad med ljusrött).

Kartor & Länkar

Vandring & Löpning

Upptäck Finnskogen till fots. Här kan du läsa mer om vandring och löpning i Finnskogen

Cykel & Fatbike

Tycker du bättre om att upptäcka naturen på cykel? Då finns det gott om möjligheter i Mattila, läs mer här.