Torsdagar i juli – 7/7 eller 28/7

Smaka på Finnskogen

Välkommen till Mattila för att uppleva smaker direkt från naturen! Ta del av historien bakom hur de använts av Skogsfinnarna. Hur smakar granskott? Vi njuter björksavens gyllene droppar, daggkåpans milda beska, vattenlingonens naturliga sötma och andra gåvor som naturen ger i säsong!

Upplägg: Vi skördar och smakar på skogens läckerheter samtidigt som vi får ta del av berättelser från förr kopplat till de vilda växterna. Vi smakar även på förädlade produkter från närområdet. Vi njuter av en lunchlåda med smak av Finnskogen, ute eller inne, bestående av rövarstek + lingondricka. På kvällen dukas det upp en trerättersmiddag i Mattila restaurang inspirerad av Finnskogens historia med ingredienser från Finnskogen tolkade i nytida recept. Vad sägs om:

Förrätt: Rökt getost från Finnskogens ost med Karljohan-olja, skrädmjölsplätt och granbarrssylt

Huvudrätt: Vildsvinsfilé* alt. Lokalproducerad Fläskfilé med smak av barrskog. Serveras med smörstekt Tollkunno (Finsk typ av Bulgur), morötter, kantareller, friterad kålrot och lingonsås med cognac. (Lax eller Stekost från Finnskogens ost som protein alt.)

*Varför vildsvin och inte inte älg? Vildsvin ger smak av skog och är 100 kr per portion billigare, så det blir ett mer hållbart val.

Dessert: Modern version av Hillo på kärnmjölk med lingon, blåbär, skrädmjöl, och björksirap. Tider: Två guidade turer kl 10 – 12 och kl 14-16 samt middag kl 18.30 – 21.00.

Under guidningarna kommer vi vandra utomhus i närområdet så ta med lämpliga kläder utifrån väderlek och oömma skor.

Pris: 1295 kr inkl guidningar, lunch och 3-rätters middag (exkl dryck): Medlemspris 1195 kr.

Anmälan och information: boka@mnkf.se. Anmälan och betalning senast en vecka före. Betalning på bg 5523-4140 eller swish 123 518 53 35. Från utlandet IBAN: SE38 8000 0843 1905 3174 6923.

Passa på att boka boende i Mattila och njut av områdets natur och kultur, läs mer under fliken boende eller skriv till boka@mattila.se.

Kursen genomförs med 12-20 personer.

Guider: Ulrika Jäger/Birgitta Karstensson, samt Carl Jorander, kock.

Mattila

En plats att finna

Mattila ligger mitt på ”Finnskogen” ca. 4 mil nordväst Torsby, nära gränsen till Norge. Gården har anor från mitten av 1600-talet. Idag finns en finngård med rökstuga (den enda i världen som eldas regelbundet) och en frilufts- och boendeanläggning. I Mattila finns idag ett 40-tal stugor varav merparten går att hyra. Här finns restaurang, skidspår, vandringsleder och mycket mer, mitt bland natur och kultur. Här lever berättelserna än idag, det är en plats som berikar både kropp och själ. Välkommen till Mattila!

Adress

Mattila
685 97 Östmark