Fredagar i juli – 1/7, 15/7, 22/7

Skogens olika rum: Stora turen

Naturen är dynamisk, en ständig förändring pågår, i stort eller smått, om än i ett långsamt tempo. Varför ser det ut som det gör i de olika skogsrummen, vad är det som styr förutsättningar för olika arter? Alla träd har sin egen profil och anpassning, vi tittar på deras strategier. Det finns aldrig ett tomt utrymme länge i naturen, vem blir först, vem vinner i längden? Alla arter lever i ett samspel med varandra. Vi tittar på olika exempel hur det formar deras levnad och vad som hotar deras existens. På Finnskogen har människan verkat i och avverkat skog i 400 år, hur har det påverkat naturen? Vilka likheter och skillnader finns det mellan dagens skogsbruk och naturens dynamik?

Upplägg: Vi startar vid Mattila och vandrar i lagom takt, vi stannar med jämna mellanrum och studerar och diskuterar om de olika naturtypernas särdrag. Lunch ute i det fria eller i skydd vid någon stuga eller vindskydd på Skogen. Lunch och fika fås med från Mattila restaurang, men bäres i egen ryggsäck; Kalakukko (inbakat rågbröd med rökt sidfläsk, rödingfilé och kålrot) + lingondricka samt skrädmjölsdrömmar + kaffe/te ). Vi kommer åter till Mattila på eftermiddagen fulla av intryck och lagom mätta och trötta.

Tänk på att ha lämplig klädsel och bra på fötterna, vi rekommenderar kängor. Vi går mestadels efter vandringsleder men terrängen är kuperad och bitvis brant, totalt går vi ca 8 km, så du behöver ha en hygglig grundkondition. Myggmedel kan vara bra att ha med.

Pris: 995 kr inklusive fika + lunch från Mattila medlemspris 895 kr.

Anmälan och information: boka@mnkf.se. Anmälan och betalning senast en vecka före. Betalning på bg 5523-4140 eller swish 123 518 53 35. Från utlandet IBAN: SE38 8000 0843 1905 3174 6923.

Passa på att boka boende i Mattila och njut av områdets natur och kultur, läs mer under fliken boende eller skriv till boka@mattila.se.

Turen genomförs med 6-12 personer.

Guide: Olov SkogsOla Henriksson, Natur och kulturguide med Skogsfinskt ursprung. (Anna Enander).

Mattila

En plats att finna

Mattila ligger mitt på ”Finnskogen” ca. 4 mil nordväst Torsby, nära gränsen till Norge. Gården har anor från mitten av 1600-talet. Idag finns en finngård med rökstuga (den enda i världen som eldas regelbundet) och en frilufts- och boendeanläggning. I Mattila finns idag ett 40-tal stugor varav merparten går att hyra. Här finns restaurang, skidspår, vandringsleder och mycket mer, mitt bland natur och kultur. Här lever berättelserna än idag, det är en plats som berikar både kropp och själ. Välkommen till Mattila!

Adress

Mattila
685 97 Östmark