Lördagar i juli – 2/7, 16/7, 23/7

Skogens olika rum: Lilla turen

Naturen är dynamisk, en ständig förändring pågår, i stort eller smått, Varför ser det ut som det gör i de olika skogsrummen, vad är det som styr förutsättningar för olika arter? Alla arter lever i ett samspel med varandra. Vi tittar på olika exempel hur det formar deras levnad och vad som hotar deras existens. På Finnskogen har människan verkat i och avverkat skog i 400 år, hur har det påverkat naturen? Vilka likheter och skillnader finns det mellan dagens skogsbruk och naturens dynamik?

Upplägg: Vi startar på slåtterängarna i Mattila, vandrar runt Mulltjärn, och till sist tar vi en tur på Hemberget, allt i lagom takt. Vi stannar med jämna mellanrum och lär oss grunderna om de olika naturtypernas särdrag. Vi tar en fika efter vägen (skrädmjölsdrömmar + kaffe/te) och reflekterar tillsammans och njuter vår lingondricka. Fika fås med från Mattila restaurang, men bäres i egen ryggsäck. Vi kommer åter till Mattila fulla av intryck efter ca 3-4 timmar.

Tänk på att ha lämplig klädsel och bra på fötterna, vi rekommenderar kängor. Vi går i enkel plan terräng efter vandringsleder. totalt går vi ca 4 km. Myggmedel kan vara bra att ha med.

Pris: 500 kr inklusive fika, barn under 12 år halva priset. Medlemspris 400 kr.

Anmälan och information: boka@mnkf.se. Anmälan och betalning senast en vecka före. Betalning på bg 5523-4140 eller swish 123 518 53 35. Från utlandet IBAN: SE38 8000 0843 1905 3174 6923.

Passa på att boka boende i Mattila och njut av områdets natur och kultur, läs mer under fliken boende eller skriv till boka@mattila.se.

Turen genomförs med 6-12 personer.

Guide: Olov SkogsOla Henriksson, Ulrika Jäger, Kurt Eide, Göran Nilsson med flera.

Mattila

En plats att finna

Mattila ligger mitt på ”Finnskogen” ca. 4 mil nordväst Torsby, nära gränsen till Norge. Gården har anor från mitten av 1600-talet. Idag finns en finngård med rökstuga (den enda i världen som eldas regelbundet) och en frilufts- och boendeanläggning. I Mattila finns idag ett 40-tal stugor varav merparten går att hyra. Här finns restaurang, skidspår, vandringsleder och mycket mer, mitt bland natur och kultur. Här lever berättelserna än idag, det är en plats som berikar både kropp och själ. Välkommen till Mattila!

Adress

Mattila
685 97 Östmark