5-6 juli

2 dagars vandring på Finnskogen

Upplev Finnskogens spännande kultur och storslagna natur med en tvåmila vandring efter Tapioleden. Övernatta i en rökstuga och bese mystiska trollkors. Lär mer om skogens dynamik och dess arter. Studera slåtterängens artrikedom och blomsterprakt och varför den finns just här. Ta del av skogsfinnarnas liv och leverne, om deras unika odlingsteknik och de unika rökstugorna, kanske ett kommande världsarv. Lyssna till berättelserna om gripande människoöden och livsresor som bar från koja till slott. Njut av skogens ljud och dofter, låt dig omslutas av dess rofylldhet.

Upplägg: Två heldagar från kl 10 dag ett till kl 16 dag två.

Dag 1: Vi startar vid Mattila och vandrar i lagom takt, vi stannar med jämna mellanrum och berättar om natur och kulturlämningar. Lunch och fika fås med från Mattila restaurang, men bäres i egen ryggsäck; Kalakukko (inbakat rågbröd med rökt sidfläsk, rödingfilé och kålrot) + lingondricka samt skrädmjölsdrömmar + kaffe/te. Lunchen äter vi vid Fjälltorp efter ett besök på Mulldusens topp på norska sidan med en vidunderlig utsikt. Vid Abborrtjärnsbergs rökstuga övernattar vi. Där äter vi vår middag som körts dit från Mattila, varma rövarstekar och skrädmjölsbaguetter med Hillo (bär och skrädmjöl) till dessert. Vi får också nästa dags proviant påfyllt (kall men mättande fältlunch samt fika).

Dag 2: Efter frukost så tittar vi på gårdens ängsflora, därefter fortsätter vi vår vandring efter Tapioleden vidare mot Mattila. Vi passerar då bland annat Makkulaberget, områdets första boplats, där enligt legenden en silverskatt fortfarande ska finnas gömd.

Pris: 2200 kr/person inklusive fika + 2 luncher samt en middag med smak av Finnskogen. medlemspris 2000 kr.

Anmälan och information: boka@mnkf.se. Anmälan och betalning senast en vecka före. Betalning på bg 5523-4140 eller swish 123 518 53 35. Från utlandet IBAN: SE38 8000 0843 1905 3174 6923.

Passa på att boka boende i Mattila och njut av områdets natur och kultur, läs mer under fliken boende eller skriv till boka@mattila.se.

Turen genomförs med 6-10 personer.

Guide: Olov SkogsOla Henriksson, Natur och kulturguide med Skogsfinskt ursprung.

Mattila

En plats att finna

Mattila ligger mitt på ”Finnskogen” ca. 4 mil nordväst Torsby, nära gränsen till Norge. Gården har anor från mitten av 1600-talet. Idag finns en finngård med rökstuga (den enda i världen som eldas regelbundet) och en frilufts- och boendeanläggning. I Mattila finns idag ett 40-tal stugor varav merparten går att hyra. Här finns restaurang, skidspår, vandringsleder och mycket mer, mitt bland natur och kultur. Här lever berättelserna än idag, det är en plats som berikar både kropp och själ. Välkommen till Mattila!

Adress

Mattila
685 97 Östmark